Dezynsekcja Dezynfekcja Deratyzacja - Ślaskie, Dolnośląskie, Podkarpackie, Małopolskie

Szczury

Szczury

W Polsce występują dwa gatunki szczurów: szczur norweski zwany wędrownym (Rattus norvegicus) i szczur śniady (Rattus rattus). Szczur śniady został prawie całkowicie zdominowany przez szczura norweskiego w przeciągu ostatnich stu lat. Każdego dnia szczur norweski zjada ilości pożywienia odpowiadające jednej dziewiątej masy jego ciała. Szczury są wszystkożerne lecz jeśli mają wybór to chętniej wybierają rośliny zbożowe. Muszą również pić wodę, chyba że zjadany pokarm jest bardzo wilgotny. Ze względu na zapotrzebowanie szczurów na wodę, wycieczki do źródeł wodnych mogą być istotnym dowodem , wskazującym na siedlisko szczurów. Szczury przeszukują miejsca całkiem swobodnie lecz obawiają się nowych obiektów. Takiego typu zachowanie jest znane jako neophobia (strach przed czymś nowym) i powinno być brane pod uwagę przy początkowym zakładaniu przynęt.W gospodarstwach rolnych, pasze zwierzęce, składowane ziarna zbóż, ściółka a nawet odpady zwierzęce mogą być idealnym środowiskiem, sprzyjającym zagnieżdżeniu się szczurów. Szczury żyjące i odżywiające się na zewnątrz, wraz z nadejściem zimy szukają schronienia wewnątrz budynków. Szczury śniade bardzo dobrze się wspinają i można je znaleźć głównie wewnątrz budynków, szczególnie na dużej wysokości. Mimo, że rzadko występują w Wielkiej Brytanii, można je spotkać w portach.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.