Dezynsekcja Dezynfekcja Deratyzacja - Ślaskie, Dolnośląskie, Podkarpackie, Małopolskie

Najgroźniejsze szkodniki

Gryzonie

Rząd ssaków charakteryzujący się pojedynczą parą ciągle wzrastających siekaczy zarówno w szczęce, jak i w żuchwie. Zalicza się do nich około 40% gatunków ssaków. Występują w dużej liczbie na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktyki. Stanowią najbardziej zróżnicowany rząd ssaków. Spotyka się je w różnorodnych siedliskach lądowych, w tym antropogenicznych. Obejmują gatunki nadrzewne, drążące w glebie i częściowo wodne. Zaliczają się do nich tak dobrze znane zwierzęta, jak myszy, szczury, wiewiórki, piesek preriowy, jeżozwierzowate, bobry, kawia domowa i chomiki. Niegdyś włączano do nich także i dziś często mylone z nimi zające, króliki i szczekuszkowate. Obecnie umieszcza się je w osobnym rzędzie zajęczaków.

Większość gryzoni ma dobrze zbudowane ciało, krótkie kończyny i długi ogon, jednak istnieją wyjątki. Zwierzęta te wykorzystują swoje ostre siekacze do gryzienia pokarmu, kopania jam i obrony. Większość żywi się nasionami lub innym pokarmem roślinnym, niektóre mają bardziej zróżnicowaną dietę. Wykazują tendencję do zachowań społecznych. Wiele gatunków żyje w społecznościach, w których członkowie w złożony sposób komunikują się ze sobą. Może wśród nich występować monogamia, poligamia aż do promiskuityzmu. U wielu (np. chomików) na świat przychodzi miot niedorozwiniętych, wymagających opieki w gnieździe młodych, podczas gdy inne (jak kawia domowa) rodzą młode od początku dobrze rozwinięte.

Skamieniałości gryzoni datuje się na czas od paleocenu, najstarsze pochodzą z Laurazji. W eocenie zróżnicowały się znacznie i rozprzestrzeniły na różne kontynenty, czasami nawet udało im się przebyć oceany. Z Afryki przedostały się do Ameryki Południowej i na Madagaskar. Jako jedyne lądowe łożyskowce dostały się na Australię i skolonizowały ją.

Gryzonie są wykorzystywane jako źródło mięsa, ich skóry są wykorzystywane do wytwarzania ubrań, służą też jako zwierzęta domowe lub laboratoryjne. Pewne gatunki, jak szczur śniady, szczur wędrowny czy mysz domowa, stały się poważnymi szkodnikami. Zjadają i niszczą żywność magazynowaną przez człowieka, roznoszą choroby. Przypadkowe wprowadzenie gryzoni do środowiska często czyni z nich gatunki inwazyjne, często zagrażające przetrwaniu gatunków rodzimych, jak zasiedlające wyspy ptaki, wcześniej izolowane morzem od lądowych drapieżników.

Szczury

W Polsce występują dwa gatunki szczurów: szczur norweski zwany wędrownym (Rattus norvegicus) i szczur śniady (Rattus rattus). Szczur śniady został prawie całkowicie zdominowany przez szczura norweskiego w przeciągu ostatnich stu lat. Każdego dnia szczur norweski zjada ilości pożywienia odpowiadające jednej dziewiątej masy jego ciała. Szczury są wszystkożerne lecz jeśli mają wybór to chętniej wybierają rośliny zbożowe. Muszą również pić wodę, chyba że zjadany pokarm jest bardzo wilgotny. Ze względu na zapotrzebowanie szczurów na wodę, wycieczki do źródeł wodnych mogą być istotnym dowodem , wskazującym na siedlisko szczurów. Szczury przeszukują miejsca całkiem swobodnie lecz obawiają się nowych obiektów. Takiego typu zachowanie jest znane jako neophobia (strach przed czymś nowym) i powinno być brane pod uwagę przy początkowym zakładaniu przynęt.W gospodarstwach rolnych, pasze zwierzęce, składowane ziarna zbóż, ściółka a nawet odpady zwierzęce mogą być idealnym środowiskiem, sprzyjającym zagnieżdżeniu się szczurów. Szczury żyjące i odżywiające się na zewnątrz, wraz z nadejściem zimy szukają schronienia wewnątrz budynków. Szczury śniade bardzo dobrze się wspinają i można je znaleźć głównie wewnątrz budynków, szczególnie na dużej wysokości. Mimo, że rzadko występują w Wielkiej Brytanii, można je spotkać w portach.

Myszy

Myszy są najpopularniejszym szkodnikiem w środowiskach miejskich. Podczas jesieni i w czasie zimy, to jednak myszy polne (myszy leśne i myszy zaroślowe, Apodemus spp.) mogą stanowić główne zagrożenie. Kiedy myszy polne dostaną się do zakładów przemysłowych są one kontrolowane tak samo jak myszy domowe.Piją wodę kiedy jest ona dostępna, lecz równie dobrze mogą przeżyć tylko jedząc pokarm, którego wilgotność wynosi średnio 15%. Są wszystkożerne. W czasie swojej nocnej wędrówki żywią się kilkakrotnie w różnych miejscach. Resztki ziaren pszenicy, które były jedzone przez myszy mają głównie postać zmieloną a pozostałości ziaren zbóż, które były zjedzone przez szczury występują zwykle w postaci drobnych pociętych kawałków.W gospodarstwach domowych, najlepszymi miejscami do zasiedlenia przez myszy są miejsca przygotowywania i przechowywania posiłków, takie jak kuchnie czy spiżarnie. Lubią także zamieszkiwać w miejscach pod podłogą, odseparowanych rurach, łazienkach i poddaszach.

Kuna

Jest uporczywym drapieżnikiem niszczącym poddasza domów, napadającym farmy hodowlane. Prowadzi aktywny, nocny tryb życia. Wzrost populacji powoduje zajmowanie przez kuny nowych stanowisk: poddasza domów, stodoły i inne. Smukła  budowa umożliwia przedostanie się przez najmniejsze szczeliny. pazury umożliwiają wspinanie się po murach, belkach i innych elementach konstrukcyjnych. Bez problemu dostaje się po pionowej ścianie nawet na wysokość 10 metrów. Są żywicielami dla pcheł i drobnoustrojów, roznoszą choroby i zanieczyszczają miejsce bytowania odchodami.

Karaluchy (in. Karaczany, Prusaki)

Są silne, uodparniają się na nowe trucizny. Lubią ciepło i wilgoć. Im wyższa temperatura w pomieszczeniu - tym szybszy jest ich cykl rozwojowy, który trwa od 3 tygodni do roku. Karaczany są szkodnikami sanitarnymi nosicielami larw nicieni i zarazków groźnych chorób gruźlicy, tyfusu czy cholery.

Mkliki, Omacnice, Trojszyki, Wołki

Stanowią największą grupę motyli-szkodników magazynowych. W magazynach dorosłe motyle nie pobierają pokarmu i są aktywne tylko nocą. Szkodliwym stadium są natomiast gąsienice, które mają gryzący aparat gębowy, służący do pobierania pokarmu stałego. Zjadają produkty spożywcze i zanieczyszczają je. Żerują w rozdrobnionych produktach pochodzenia zbożowego, orzechach, suszonych warzywach, owocach, grzybach.

Mrówki

Odżywiają się pokarmem roślinnym i zwierzęcym - najchętniej bogatym w cukry i białka. Niektóre gatunki są drapieżne i nawet 30% ich diety stanowią inne owady. Uszkadzają drewniane elementy budynków drążąc w nich korytarze i gniazda. W ogrodach przesuszają ziemię, powodując osłabienie roślin.Żyją w dużych i zorganizowanych koloniach.

Muchy

Od zawsze stanowią problem dla ludzkości. Jako gatunek kosmopolityczny pojawiają się wszędzie tam, gdzie bytuje człowiek. Najczęściej spotykane gatunki much to: mucha domowa, plujka pospolita, bolimuszka kleparka,ścierwica mięsówka i zgniłówka pokojowa. Owady te są niebezpieczne, ponieważ siadają nie tylko na środkach spożywczych, ale również na padlinie, kale, itp. Przenoszą wiele chorób (salmonelloza, cholera, dur brzuszny) wywołanych przez bakterie, wirusy i pasożyty.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.