Dezynsekcja Dezynfekcja Deratyzacja - Ślaskie, Dolnośląskie, Podkarpackie, Małopolskie

Najgroźniejsze szkodniki

Gryzonie

Powodują skażenie powierzchni na której bytują odchodami oraz przez upuszczenie moczu i sierści. Nadgryzają magazynowane towary, zjadając niemal wszystko co nadaje się do spożycia, roznoszą groźne bakterie.

Szczur

Inwazyjny rodzaj gryzonia, jest nosicielem licznych chorób oraz żywicielem pcheł, które bezpośrednio powodują zakażenia. Niszczący żywność, zapasy magazynowe i zbiory rolne.

Mysz

Szkodnik zapasów żywności, roznosiciel chorób. W sprzyjających warunkach stado rozrasta się w zastraszającym tempie. Samica rodzi 7-8 razy w ciągu roku (czasem do 10) po 4-16 młodych. Ciąża trwa 21 dni, zaś dojrzałość płciową osiąga w wieku 2-3 miesięcy. Prowadzi życie w zhierarchizowanych koloniach; buduje gniazda wygryzając tunele w ścianach. Niszczy ukryte przewody elektryczne i tunele wentylacyjne. Myszy aktywne są głównie nocą.

Kuna

Jest drapieżnikiem niszczącym poddasza domów, napadającym farmy hodowlane. Prowadzi aktywny, nocny tryb życia. Wzrost populacji powoduje zajmowanie przez kuny nowych stanowisk: poddasza domów, stodoły i inne. Smukła  budowa umożliwia przedostanie się przez najmniejsze szczeliny. pazury umożliwiają wspinanie się po murach, belkach i innych elementach konstrukcyjnych. Są żywicielami dla pcheł i drobnoustrojów, roznoszą choroby i zanieczyszczają miejsce bytowania odchodami.

Karaluchy (in. Karaczany, Prusaki)

Są silne, uodparniają się na nowe trucizny. Lubią ciepło i wilgoć. Im wyższa temperatura w pomieszczeniu - tym szybszy jest ich cykl rozwojowy, który trwa od 3 tygodni do roku. Karaczany są szkodnikami sanitarnymi nosicielami larw nicieni i zarazków groźnych chorób gruźlicy, tyfusu czy cholery.

Mkliki, Omacnice, Trojszyki, Wołki

Stanowią największą grupę motyli-szkodników magazynowych. W magazynach dorosłe motyle nie pobierają pokarmu i są aktywne tylko nocą. Szkodliwym stadium są natomiast gąsienice, które mają gryzący aparat gębowy, służący do pobierania pokarmu stałego. Zjadają produkty spożywcze i zanieczyszczają je. Żerują w rozdrobnionych produktach pochodzenia zbożowego, orzechach, suszonych warzywach, owocach, grzybach.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.